Architecten aan het woord

Eden District is ontworpen door twee samenwerkende architectenbureau's.

“Robuuste waterfront architectuur met een comfortabele binnenkant. De zon zien ondergaan in de Maas geeft een onwerkelijk ruimtelijk gevoel.” 

– Nina Aalbers

Architectuur MAKEN

ArchitectuurMAKEN opgericht door Nina Aalbers en haar vriend Ferry in ’t Veld. Hun missie? Een toekomst zonder bouwafval. Het initiatief om Eden District op te trekken met (gedeeltelijk) gerecyclede bakstenen komt van hen. Daarnaast tekenden ze voor de prachtig gelegen woningen aan de Lloydkade en Loods Bali.

“Voordat we ons zelfontworpen huis betrokken, woonden we drie jaar aan de Lloydpier. We hebben zelf ervaren hoe bijzonder het is. Dat je vrij zicht hebt op het water én op de stad. Dat de luchten telkens wisselen. Dat er volop daglicht is. Maar we zin ook vaak genoeg van de fiets gewaaid. En wat we misten was een comfortabel, beschut plekje. En groen!

De buitenruimten aan de Lloydkade hebben we daarom iets in het gebouw geplaatst. Zodat de wind er niet bij kan. Die beschutting geldt ook voor de zomerse hoogstaande zon. De heetste stralen worden zo geweerd. In de overige drie seizoenen, als de warmte weer welkom is, dringt de laagstaande zon door tot diep in de woningen.

Duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt bij al onze ontwerpen. De overvloed aan wind en zon op de Lloydpier hebben we dankbaar geïntegreerd in ons ontwerp. Maar duurzaamheid gaat verder dan het opwekken van energie. Voor ons telt ook de intrinsieke duurzaamheid: dat mensen elkaar ontmoeten. In het voorbijgaan, of als er meer tijd is, in het groen van de binnentuin. In de luwte van de soms anonieme stad.“
- Nina Aalbers

Image
“Het ontwerp komt van binnenuit. Vanuit de beleving van de bewoner.”

– Floor Arons

Image

Arons & Gelauff

Floor Arons vormt met Arnoud Gelauff al sinds 1996 het Amsterdamse bureau Arons en Gelauff. Hun huidige expertise bouwden ze in de afgelopen 22 jaar op. Hun motto? Woonkwaliteit gaat voor al het andere. En dat ervaar je in de zonnige, brede appartementen aan de Schiehaven en de stadswoningen (town houses) aan Loods Borneo.

“De Lloydpier had een wat saaie, grijze uitstraling. Wij vonden dat er wel ruimte was voor een stoer en vrolijk gebouw. Het is voor ons een voorbeeld van hoe je als architect individuele woonwensen kan samenbrengen in een ontwerp dat past in de stad. Dat schept voor Eden District een heel bijzonder woonklimaat. De appartementen zijn niet in de diepte maar in de lengte van het gebouw gelegd, waardoor je optimaal op het uitzicht woont.

Dat de mens in ons ontwerp centraal staat, ervaar je aan de bomen en de vogels in de groene binnentuin. Maar ook aan de parkeerplaatsen onder de town houses aan Loods Borneo. Het grootste verschil is misschien wel, dat er midden in de stad, nog volop ruimte is voor individuele creativiteit.

Voor de town houses bedachten we dat het fijn zou zijn direct onder je woning te parkeren. We tekenden een flexibel huis, waar je op de eerste twee lagen kunt wonen en werken, net zoals je het zelf wilt. Op de eerste verdieping komt het Maasraam, geïnspireerd op de baywindows in San Francisco, waardoor je altijd het water van de Maas kunt zien. Veel voordeuren grenzen aan de straat. Vaak voorzien van een trapje of entreeterras. Dat maakt een praatje met de buren vanzelfsprekend.”
- Floor Arons